I sin förstudie The Swamp Observatory har konstnärerna skapat en konceptuell ram och digitalt verktyg för invånare att lära sig om och observera den livsmiljö som de planerade dagvattendammarna i Visborg kan ge upphov till. Projektets syfte har varit att utveckla en metodik för konstnärlig intervention i stadsutveckling via miljöpedagogik. Tanken är att invånare ska få tillgång till The Swamp Observatory genom en digital värld via webben och genom en applikation som kan aktiveras i exempelvis en smartphone på plats i Visborg. I den digitala världen kommer användare att kunna gå in i olika ”instrument” som fokuserar på olika delar av livsmiljön runt dagvattendammarna som exempelvis: lera, insekter, svamp eller groddjur och dess roll i det lokala ekosystemet. Men även fiktiva delar av dessa miljöer som på ett fantasifullt sätt spekulerar kring framtidens arter.
Genom att utveckla och använda sig av Augmented Reality-teknik föreslår konstnärerna en ny modell för konst i offentliga rum som engagerar gemenskaper med ekosystem innan planprocessens påverkat staden fysiskt. Med AR- teknik kan medborgare uppleva en hybrid mellan fysisk verklighet och fiktion. Projektet för fram idén om en social biotop och ett nytt sätt att engagera nuvarande och framtida medborgare i stadsutveckling där pedagogiska interventioner och en process av kollektivt konstnärligt skapande kan katalysera fram en ny virtuell allmänning.
Till The Swamp Observatory hör ett fiktivt sällskap – The Society of Forgotten Futures – bestående av en brokig samling ”experter” som bidragit med sina kunskaper om lokal flora och fauna, historia och mytologi för visualiserandet av de digitala instrumenten som har fått följande titlar: The Quagmire (träsk, gungfly), The Swarm (insektssvärm), The Spawn (mycel), The Frog Army (grodarmé), The Snakepit (ormgrop) och The Timestack (tidslager).
Projektet har utvecklat en digital prototyp där konstnärerna fokuserat på det instrument som handlar om leran i våtmarken – The Quagmire. Den kretsar kring de kretslopp och energicykler i luft, vatten och i sediment av jord, lera och gyttja som kommer att lagras i skapandet av dagvattendammarna. Prototypen har utvecklats i samarbete med sjätteklassarna på Atheneskolan som på sina bildlektioner har bidragit med att skapa karaktärer som befolkar den digitala ”Quagmirevärlden”.
Dagvattendammarna och dess kapacitet att fånga upp regnvatten och filtrera det hamnar mitt i miljö- och klimatdebatten och utgör en modell för hur man kan återinföra våtmarker på Gotland. Genom pedagogik och gestaltning av landskapet kan området utveckla en egen identitet kring dess naturvärden som på samma gång utgör ett av områdets mer synliga innovativa kretslopp. The Swamp Observatory’s digitala instrument bygger på delaktighet och medskapande och kan därför utgöra grunden för fortsatt dialog mellan stadsutvecklingsprojektet och exempelvis barn och unga vad gäller hållbarhetsarbetet i den nya stadsdelen.