LADDAR... ...
Grafik: Konst

Ur Himlen, ner i jorden

Ur himlen, ner i jorden är ett offentligt konstprojekt av Statens konstråd i samarbete med Baltic Art Center som väcker tankar om liv, omsorg och samexistens på en skadad planet. Med inriktning på både synliga och icke-synliga livsformer som befolkar vår värld presenteras här två nya konstverk: The Swamp Observatory av Urbonas Studio – en Augmented Reality-app som kan laddas ner på mobila enheter och erbjuder en fantasirik och lekfull upplevelse av framtidens Visborg; och Brakfesten/La Grande Bouffe av Anne Duk Hee Jordan och Pauline Doutreluingne – en levande skulptur i Södra hällarnas naturreservat, samt en film om projektet.

Ur himlen, ner i jorden
19 maj–september 2022
Från 19 maj till september kommer den skulpturala installationen av Brakfesten på Södra Hällarna, Visby,  att vara möjlig att besöka och interagera med. 
Den 27 augusti öppnas en utställning på Gotlands Konstmuseum, om arbetet bakom projekten och i samband med detta lanseras AR-appen The Swamp Observatory på Visborgsområdet.
Utställningen kommer att vara öppen för allmänheten fram till den 11 september.

Urbonas Studio är grundat av konstnärerna och pedagogerna Nomeda och Gediminas Urbonas baserade i Cambridge, Massachusetts och i Vilnius i Litauen. Urbonas Studio arbetar med interdisciplinär forskning som främjar utbyte mellan olika former av kunskap och konstnärlig praktik i jakten på projekt som kan förvandla det offentliga rummet och den kollektiva föreställningsförmågan. Nomeda och Gediminas Urbonas forskar och undervisar på the Massachusetts Institute of Technology, USA.

Anne Duk Hee Jordan är en koreansk-tysk konstnär född 1978. Hennes arbeten sträcker sig över teckning, handbyggda robotar, ätbara landskap, skulptur, film och ljud. Det är främst andra livsformer – insekter och växter som lever intill människan på jorden – som hon kärleksfullt observerar, bjuder in och anlitar som huvudpersoner i sina konstverk.

Pauline Doutrelouingne är en oberoende curator och pedagog född 1982 i Belgien. I sitt arbete strävar hon efter att stimulera till dialog om människans samspel med naturen.

Grafik: Konst

Samarbete

Projektet kureras av Edi Muka, curator på Statens konstråd, i samarbete med Helena Selder, konstnärlig ledare på BAC.

Länkar

Brakfesten

The Swamp Observatory

‹ Tillbaka till översikt