LADDAR... ...
Foto: Duskdust © Susanne Krimann

Bokpresentation Duskdust av Susanne Kriemann

Index – The Swedish Contemporary Art Foundation, Stockholm
11 oktober kl 19

Susanne Kriemann samtalar med konstnären Henrik Andersson om hennes bok Duskdust producerad i samarbete med BAC, Gotland och Sternberg Press.

Duskdust är en artist book av Susanne Kriemann som har sin utgångspunkt i Furillen på nordöstra Gotland och de slagghögar som finns kvar vid det numera nedlagda kalkbrottet där. Boken genomsyras av konstnärens intresse för fotografi, arbete och arkeologi. Susanne Kriemann deltog i BAC:s The Site Residency program 2014. Hon använde tiden för att göra utflykter och undersöka kalkindustrins historia och den samtida cementproduktionen på ön. Under 2015 återvände hon till Gotland för att skapa Duskdust – en serie fotografier för publicering och som printar.

Boken innehåller fotografier tagna under utflykter under hennes olika residensvistelser, arkivmaterial och textbidrag från inbjudna författare. I boken reser författaren och kritikern Kirsty Bell till Gotland för att följa i spåren av konstnärens undersökningar medan mediateoretikern Jussi Parikka placerar Kriemanns konstnärliga förhållningssätt inom en samtida diskussion om geologi och media. Konstnären och poeten Maria Barnas skriver en dikt baserad på Kriemanns promenad genom en tunnel på Furillen. Livia Paldi ger en introduktion till The Site Residency programmet och det speciella med den utvalda platsen på Gotland i relation till Kriemanns konstnärliga arbete.

Susanne Kriemann född 1972 i Erlangen, är baserad i Berlin. Hon är professor på Karlsruhe Universitet för konst & design. Hon kommer att medverka i ”ReFraming Worlds: Gender and Mobility during the Colonial Encounter” som öppnar i december på nGbK, Berlin. Våren 2018 öppnar CCA Wattis Institute for Contemporary Arts i San Francisco en soloutställning med Susanne Kriemanns arbete.

‹ Tillbaka till översikt