LADDAR... ...
Foto: BAC

Seminarium med film och bildvisning, samt ett panelsamtal.

BAC – Baltic Art Center
Skeppsbron 24, inne på gården. 3 trappor
5 juli kl 13-14

Filmvisning av Sandra Fröbergs första klippning av dokumentation från projektet (30 min), samt videobloggar från båtresan.

Bildvisning med foton från Holmerts arkivet som visar flyktingmottagandet på Gotland 1944, Pilan Ibrahams (Syrien) bilder från asylmottagandet på Gotland 2016, samt Astrid Åkerbloms bilder från båtresan, maj 2016.

Panelsamtal med Liene Vecvagare (Lettland) och Astrid Åkerblom (Sverige), modererat av Rosaline Marbinah (Sverige) som frågar:
Vad tror unga vuxna, från länder kring Östersjön som delar en gemensam historia av att leva på olika sidor om gränsen, att det betyder att de numera växer upp innanför.
Är det ett privilegium att vara född EU medborgare?
Finns det en europeisk identitet?

I Båtflyktingarnas Spår är ett konstprojekt där 12 unga vuxna, med ett samtidsperspektiv, fördjupade sig i 10,000 människors flykt från Baltikum till Gotland i slutet på andra världskriget.

BAC återskapade en av de tusentals båtflyktingresor som gick över Östersjön under slutet av andra världskriget tillsammans med deltagare från Gotland, Estland, Lettland och Litauen. Varje deltagare fick en persons historia att leva sig in i, reflektera över och video-logga om under resans gång. På Gotland mötte deltagarna nyanlända flyktingar och fick höra deras berättelser.

Läs mer

Liene Vecvagare (LV) kom till Gotland som utbytesstudent 2013 när hon studerade Kulturteori och marknadsföring på den Lettiska Akademin för Kultur. Hon fick språkpraktik genom Kompetenscentrum på BAC i början på 2015 och är projektledare för "I Båtflyktingarnas Spår". Liene tror starkt på mänskliga rättigheter och jämställdhet, och att alla har rätt till detta oavsett sitt bakgrund. "I båtflyktingarnas spår" har tagit upp ett historisk händelse som är starkt påminner om vad som nu händer på Medelhavet. Det är ett påminnelse att det är inte den första gången Europa har gått igenom ett flyktingkris, samtidigt ett uppmaning för samarbete i BSR. Liene har även jobbat ideellt i kulturföreningen Global Gotland, som satsar på lokal integration på Gotland.

Astrid Åkerblom (SE) är en av de gotländska deltagarna. Hon är född på Gotland och och bor fortfarande på ön. Juni 2016 tog hon studenten efter att ha läst tre år på Samhällsvetenskapliga programmet, med inriktning media, på Gutegymnasiet. Astrids intresse för foto började med att hon blev så fascinerad över hur vacker en bild kan bli bara av ett avtryck. Ännu mer fascinerad blev hon när hon insåg man kunde göra konst av bilderna genom att redigera dem. Astrid anser att det är sorgligt att lägga värde i pengar och resurser före människovärde. Alla människor förtjänar att leva ett värdigt liv i jämställdhet och jämlikhet.

Rosaline Marbinah (SE) har ett brinnande engagemang för utrikespolitik och jämlikhet och arbetar inom civilsamhället för att göra skillnad och stärka andras röster. Genom sina uppdrag som vice ordförande i LSU – Sveriges ungdomsorganisationer och tillträdande förbundsordförande för Utrikespolitiska förbundet vill hon ge andra verktygen för att kunna påverka sin omvärld. Utrikespolitik omfattar världens alla människor, deras livsvillkor och säkerhet. Vår tids största humanitära kris pågår nu, med miljontals flyktingar i Europa som ingen tar ansvar för eller välkomnar. Rosaline tror starkt på att vi är en mänsklighet i en värld, där allas rättigheter ska uppfyllas och där alla ska känna sig inkluderade i det offentliga rummet oavsett medborgarskap.

Foto: BAC

Länkar

Projektsida

Almedalsveckan

Stöd

Projektet genomförs med stöd av Svenska Institutet

‹ Tillbaka till översikt