LADDAR... ...

Föreläsning: Fred med jorden med Ulrika Knutson

Gotlands konstmuseum
16 augusti, kl 13:30

Ulrika Knutson berättar om Elisabeth Tamms och Elin Wägners gemensamma skrift Fred med jorden som givit den aktuella utställningen på Gotlands konstmuseum dess namn.

”Jorden är ej skapad av människohänder. Men människohänder ha slagit under sig jorden. Om den missbrukas, lider den och upphör att ge.” Så skriver författaren Elin Wägner och jordbrukaren Elisabeth Tamm i den lilla skriften Fred med jorden, 1940. De var långt före sin tid i synen på miljö, ekologiskt jordbruk och hållbar konsumtion. Tankarna kommer Elin Wägner att vidareutveckla i Väckarklocka. Parallellerna med vår tid är både skrämmande och inspirerande.

Ulrika Knutson är journalist och författare och har medverkat som programledare och krönikör i en mängd program i TV och radio. Hon var medlem i feministiska Grupp 8 och har forskat och skrivit om den svenska feminismen i "Kvinnor på gränsen till genombrott: Grupporträtt av Tidevarvets kvinnor" (2004). Just nu skriver hon på en bok om ”Den besvärliga Elin Wägner”.

Programpunkten sker i anslutning till konstprojektet och pågående utställningen Fred med Jorden av konstnären Åsa Sonjasdotter som är en del av det konstnärliga forskningsresidenset Konsten i Kulturarvet – ett samarbete mellan Baltic Art Center, Gotlands Museum och Konstfrämjandet som genomförs med stöd av Kulturrådet.

Länkar

Åsa Sonjasdotters Forskningsprojekt ”Fred med Jorden”

Konsten i Kulturarvet

‹ Tillbaka till översikt