LADDAR... ...

Brakfesten / La Grande Bouffe

Brakfesten / La Grande Bouffe av Anne Duk Hee Jordan och Pauline Doutreluingne är ett konstprojekt i form av en levande skulptur och en film. Arbetet är fokuserat på naturreservatet Södra hällarna vars ekosystem rubbats av almsjuka. Nedfallna och fällda träd ligger utspridda som infekterade, döda kroppar. Men i livets större kretslopp kan till och med de döda träden hjälpa till att återskapa och underhålla den ekologiska cykeln.

Konstnärerna använder avbarkade almgrenar och stammar för att skapa en skulptur med olika beståndsdelar som efterliknar det mönster som barkborrarna lämnar på almstammarna. Urholkade stockar fyllda med jord förvandlas till ”bord” där växter från närområdet sticker upp ur de karvade stammarna och skapar en festmåltid för insekter, skalbaggar, fåglar och andra organismer. Andra stockar har förvandlats till vattenbehållare och insektshotell, omgivna av fågelholkar och miniatyrburar för kaniner. Där finns också en färgglad målning, en överdimensionerad fågelholk, ett ljudskapande instrument och ett par jättelika avlyssningshorn som påminner om gigantiska älgöron. Vi bjuds in att närma oss och använda oss av dessa saker för att förnimma omgivningen, lyssna till skogens ljud och uppleva världen ur andra arters perspektiv.

Skulpturen är på en och samma gång ett erkännande av och ett återgivande till jorden, och till de liv som både upprätthåller och upprätthålls av den. Installationen blir en lekplats och en mötesplats för både unga och gamla, människor och ”mer än mänskliga” folk. Den inspirerar till glädje och lekfullhet och ger något tillbaka till jorden och till de liv som både upprätthåller den och upprätthålls av den. Det är också scenen för filmen med samma titel, där de små och osynliga invånarna i området är huvudpersonerna som presenteras som en del av utställning Ur himlen, ner i jorden på Gotlands konstmuseum 27 augusti-11 september.

Från 19 maj till 12 september kommer den skulpturala installationen av Brakfesten på Södra Hällarna, Visby,  att vara möjlig att besöka och interagera med.
Plats: Spången genom Sumpskogen
Stig från parkeringen vid huvudentrén till Södra hällarnas naturreservat.
GPS Koordinater: 57.619691,18.271118 (Google maps)

Anne Duk Hee Jordan är en koreansk-tysk konstnär född 1978. Hennes arbeten sträcker sig över teckning, handbyggda robotar, ätbara landskap, skulptur, film och ljud. Det är främst andra livsformer – insekter och växter som lever intill människan på jorden – som hon kärleksfullt observerar, bjuder in och anlitar som huvudpersoner i sina konstverk.

Pauline Doutrelouingne är en oberoende curator och pedagog född 1982 i Belgien. I sitt arbete strävar hon efter att stimulera till dialog om människans samspel med naturen.

Konstnären Anne Duk Hee Jordan vid skulpturinstallationen Brakfesten i Södra hällarnas naturreservat i Visby Foto: Ricard Estay
Drönarbild av installationen av Brakfesten. Almträd läggs ut på marken och skapar en skulptur som liknar det mönster som barkborrar skapar. Foto: Ricard Estay
Detalj ur teckningen Brakfesten av Anne Duk Hee Jordan och Pauline Doutreluingne.

Samarbete

Projektet är kurerat av Edi Muka på Statens konstråd i samarbete med Helena Selder, konstnärlig ledare på BAC.

Länkar

Ur himlen, ner i jorden projektsida

Anne Duk Hee Jordan

‹ Tillbaka till översikt