LOADING...
Foto: Production still Sam Smith, 2018

Australiensiska konstnären Sam Smith

Den australiensiska konstnären Sam Smith återvände till Gotland våren 2018 för att producera ett nytt verk utifrån en 5-veckors researchperiod på Gotland 2017.

Under min tid på BAC fick jag känslan att Gotland är en levande kraft, en aktiv entitet, men som också är på väg att dekonstrueras. Ön bildades för miljoner år sedan av de bottensediment som då vandrade kring ekvatorn. Nu skingras detta råmaterial radikalt.

Sam Smith återvänder till Gotland i november 2018 för att ställa ut verket på Gotlands Konstmuseum.

2017 reste konstnären reste över hela Gotland och mötte lokala specialister som Tom Mels, Universitetslektor och docent i kulturgeografi Uppsala Universitet, Gustaf Svedjemo, Universitetslektor i Arkeologi och antik historia, Uppsala Universitet och fossilexperten Sara Eliason på Gotlands Museum. 2018 filmar han på Brucebomuseet, Suderbys Ecovillage, Uppsala Universitet Campus Gotland, Gotland museums arkiv, Cementa brottet m.fl.

Sam Smith arbetar främst med videoinstallationer och performance. Han är född i Sydney men bor och arbetar just nu i London. I sin konst ser han på byggda former och platser som levande ting vars historia träder fram i dess materiella egenskaper. Platser där filmer spelats in eller kända modernistiska byggnader blir i hans verk aktiva entiteter som möjliggör liv och är kapabla att omorganisera materia och spela avgörande roller i sina egna öden.

Sam Smiths verk har bl.a. visats på Whitechapel Art Gallery i London, Centro de Artes Visuais, Coimbra, Portugal, på Australian Centre for Moving Image, Melbourne och på KW Institute for Contemporary Art, Berlin. Monografin Sam Smith: Frames of Reference, med texter av Jan Verwoert och Post Brothers, publicerades 2014 av Broken Dimanche Press och Künstlerhaus Bethanien.

Foto: Production still Sam Smith, 2018

Stöd

Sam Smiths vistelse på BAC möjliggörs genom ett samarbete med det australiensiska International Art Space programmet spaced, som i sin tredje upplaga: spaced 3: North by Southeast fokuserar på att skapa utbyte mellan de australiensiska och nordiska scenerna för samtidskonst.

Länkar

Sam Smith

spaced 3

Back to overview